Timo Slootweg over Kierkegaard

Op 14 december zal de tweede lezing in de reeks over post-liberalisme plaatsvinden. Dit is een onderdeel van de verdiepende cursus die DIQIT organiseert in samenwerking met mastervereniging Justus Lipsius

Dr. Timo Slootweg zal ons meenemen in Kierkegaards kritiek op het liberalisme aan de hand van zijn “literaire recensie” uit 1846. Het betreft een roman die het huiselijke leven van een burgerfamilie in het 19e-eeuwse Kopenhagen beschrijft. Deze roman weerspiegelt niet alleen verhalen van liefde, verlating en misverstanden, maar onthult ook twee contrasterende levensbeschouwingen. De thema’s van persoonlijke verantwoordelijkheid, innerlijkheid en de botsing tussen individuele vrijheid en maatschappelijke normen blijven intrigerend en actueel. Kierkegaards scherpe observaties over moderne fenomenen, zoals “het publiek”, “de pers”, “het geklets” en de impact van geld, werpen een licht op de uitdagingen van onze tijd.

Ter voorbereiding op deze lezing raden we aan specifieke passages te lezen uit de Damon-editie van het werk van Kierkegaard, met een focus op Een literaire recensie. Gelieve pagina’s 175-287 te lezen. Het lezen van het nawoord kan ook bijdragen aan uw begrip van het onderwerp.

Aanmelden kan hier!