Op maandag 9 december 2019 vond de vierde lezing van de Verdiepingscursus Rechtstheorie plaats. Tijdens deze lezing besprak Michael Klos de tekst ‘Fifty Shades of Manipulation’ van Cass R. Sunstein met ons. Klos ging in op manipulatie door social media in relatie tot de vrijheid van meningsuiting.
In het eerste uur van de lezing stond manipulatie als ethisch probleem centraal. Wat is manipulatie? Wat zijn de grenzen aan manipulatie? Wie mag manipuleren? Het verschil tussen misleiden, liegen en manipulatie wordt in een breder (rechts)filosofisch kader geplaatst. Wat betekent manipulatie voor de individuele vrijheid? In het tweede deel werd de theorie toegepast op een actueel probleem: manipulatie door sociale media. Welke rol spelen social media platforms hierin? Kunnen we (en moeten we) problemen als disinformatie (‘fake news’) voorkomen?
Over de spreker
Michael Klos LLM BSc studeerde Rechtsgeleerdheid en Bestuurskunde in Leiden. Klos startte in december 2017 met zijn promotieonderzoek naar vrijheid van meningsuiting op het internet. Klos verzorgt onderwijs in de bachelor Rechtsgeleerdheid en coördineert het keuzevak ‘Recht & Literatuur: reflectie op democratie en rechtsstaat’.
Literatuur
- Voorgeschreven literatuur: Cass R. Sunstein: Is Social Media Good or Bad for Democracy?
- Aanbevolen documentaire: The Great Hack Netflix
- Aanbevolen literatuur: Sunstein, C. R. (2016) “Fifty Shades of Manipulation,” in The Ethics of Influence: Government in the Age of Behavioral Science. Cambridge: Cambridge University Press (Cambridge Studies in Economics, Choice, and Society), pp. 78–115. (gratis te dowloaden voor studenten)
Over de lezing door Michael Klos
De lezing vond plaats op 9 december 2019 van 19:00 tot 21:00 uur in het Kamerlingh Onnes Gebouw (Steenschuur 25, Leiden).